Ивановден

 

 

Първият празник след деня на пречистената,осветена вода е Ивановден.

 

Православната църква е отредила празничен ден на Йоан Кръстител – светецът,който кръщава Христос в река Йордан.За християните мисията на Йоан Кръстител до голяма степен се изчерпва с кръщението на Иисус,отреждайки на светеца празничния ден непосредствено след Богоявление.

 

От 5 век насам църквата отбелязва и зачатието на Христовия предтеча,и смъртта му.Според Евангелието Йоан се ражда шест месеца преди Христос,в деня на поврата на слънцето към зимното слънцестоене.

 

Под знака на рождената дата на Христос слънцето започва да расте,а под знака на Йоан – да намалява.По силата на тази аналогия празникът на Йоановото рождение бил свързан с предхристиянските слънчеви празници,с почитта и уважението към кумове,побратими и именници.

 

В народната традиция този ден е свързан с обичая да се къпят обредно за здраве младоженците,сключили брак преди една година.За да бъдат здрави и плодовити,водата трябва да облее младото семейство,а то да посрещне своите гости,да занесе на кума вино,кравай и месо,защото в народната представа свети Иван е покровител на кумството и побратимството.За здраве на този празник ергените пръскат момите с вода,а коледарите окъпват своя водач.На Ивановден се бележи краят на периода,през който обикаляли маскираните новогодишни дружини.Ако на Ивановден е много студено,през лятото ще има големи горещини.Лоша поличба е,ако на Ивановден не дойдат гости на именника.

 

Иван означава благодат Божия.

 

В България в момента има над 300 000 души с името Иван и Иванка.И както по-известните  Ивановци казват, „В България Иван е титла,а не име”.

 

Добре е елхите вкъщи и коледната украса да се държат до този ден.

 

На този ден празнуват още:Йоан,Йоана,Иво,Йото,Йонко,Ивайло,Калоян

 

Традиционната храна за празника е: Варено жито,Зрял фасул,Баница,Кървавица,Свинско печено,Свински ребра със зеле,Тиквеник

 

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!!!