АРХАНГЕЛОВДЕН (АРАЛАНГЕЛОВДЕН, РАНГЕЛОВДЕН, СВ.РАНГЕЛ, СЪБОР НА СВ. АРХАНГЕЛ МИХАИЛ ) - 8 НОЕМВРИ

ПримерСпоред народната митология на българите Рангел е един от шестимата братя юнаци, които си разделили света. На него се паднала земята на мъртвите. Затова в народната лексика той е наричан „Рангел - душевадник". Наречен е душевадник, защото вади душата на човек.
Според народното вярване душата на човек не може да се отдели от тялото, ако не дойде Св.Рангел да я прибере. Този ден се празнува в чест на св.Рангел, на смъртта, за да е по-леко на човек, когато вадят душата му.

На много места в деня на празника се коли курбан за светеца. За този ден стопанката на къщата меси специален обреден хляб - Рангелова пита, просорясан на пет места и богато украсен с тестени фигурки. В някои селища тази пита наричат „колак".

Седнали край празничната трапеза, най-старият от домашните чупи обредния хляб на кръст, сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира това вино отдолу с шепи и го пръска навред в къши за берекет, като благославя: „Свети Архангеле, Свети Никола и всички светии, помогнете ни, почитаме ви и на кръст колач сечем да се роди жито до пояс! Сега с шо можахме, а догодина с шо искаме ! Сега с паница, а догодина с бакъра!" После разчупва погачата и дава на всеки къшей хляб. Къшеят се поема с две ръце и се изрича благослов: „Колкото зърно в комата, толкова купни и здраве в дома! Амин!".

Фолклорната представа за Архангел Михаил го е възнаградила със справедливост и състрадание, единствен застъпник пред Бога за душата на починалия. Когато умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил подава златна ябълка, За да поеме душата му - казват възрастни хора от Шоплука, и много мъки изпитва умиращият, когато светецът закъснее. Затуй народът вярва, че който тачи празника, ще умре бързо и леко.

На Архангеловден е Рангелова задушница - една от най-големите през годината. Провежда се тържествена служба в църквата. На места се организират селски сборове и курбани. В някои райони изпълняват обреда, който е характерен за Мишинден, но сега целта е да се предпазят от вълци и мечки.
v Църковен празник: Св.Михаил е един от седемте ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Изобразява се с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака. Архангел Михаил представя Божието слово, архангел Гавраил е носител на Божиите тайни, Рафаил - лечител на недъзите, Уриил - просветител на душите, Салатиил е застъпник пред Бога, Уехудиил е прославящ Бога, а Варахиил е подател на Божиите благословения. Ангелите са пазителите на човешкия род, и всеки човек получава с раждането си един ангел - хранител.

Обредна трапеза: обреден хляб, червено вино, овче месо.

Именници: Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна, Рангел