"Хоро се вие, извива" - 2009

За трети път Народно читалище „Димитър Динев” гр. София организира Национален фестивал за народни хорà „Хоро се вие, извива”.

 

Традицията е добра, в това спор няма.

 

Тази година, поради големия брой участници, фестивалът бе разделен в две части:

от 9.00 до 12.00 танцуват групи с над 40 участника.

от 12.00/12.30 до 17.00 танцуват с групи с до 39 участника.

 

Чановете се явихме с група от 43 чана, така, че пиша тези редове преди втората част на фестивала да е приключила.

 

Разделянето по признак «численост» се налага от ограничената вместимост на залата и е Някакво решение, но пък отнема от удоволствието да изгледаш всички групи. (Водещият ни помоли да си тръгнем, за да освободим място за хората и публиката от втората част (?!) – това оставям без коментар).

 

След представянето на клубовете от група І се проведе «Ръченично надиграване», а след него – хорца с жива музика, докато журито си измисли мисленето.

 

До утре по това време, със сигурност по сайтове и блогове ще се появи списък на наградените на фестивала, затова аз няма да се впускам в такива подробности. Едно нещо обаче няма да прочетете никъде другъде. И то е:

 

Тази година Чанове взеха най-важната и значима награда: признанието на способностите ни от ръководителите на другите клубове и възклицанията «вие сте най-добрите» / «наградата е ваша» / «ле-ле, тия жълтите са много добри», споделени волно или неволно от колеги-хороигралци и публиката.

 

Тази година Чанове отново оставиха в залата нещо от себе си: оставиха излъчване, еуфория, атмосфера, заразиха с настроение и стил, покориха с чар.

 

Това е възможно само по един-единствен начин и той определено не е подготовка в последната седмица или месец. Тайната е в постоянството! Постоянство и себепосвещаване в отглеждането на всяко чанче с любов и внимание, от малка, току-що проходила хлопка, до силен и уверен Чан.

 

Тайната е и в общуването: Чановете са семейство: Голямо, Жълто и Сплотено! Някой да се съмнява?

 

Автор: Даниела Соколова (Дачи - както всички я наричаме)

 

 

Ние, ръководителите на клуб "Чанове", ви поздравяваме и благодарим за невероятното и уникално представяне на клуба на фестивала.

Гордеем се с вас!

 

Благодарим и на всички приятели-хороигралци и колеги за подкрепата и признанието,което ни дадоха!

 

Видео от представянето на клуб "Чанове":

 

ЧЕЛЕ УНЕ - Торлашко хоро