"Музиката и песента в бита на българина” - първи национален семинар

 

     Идея:    

     През последните няколко години се наблюдава едно връщане на българина към своя бит, фолклор и култура. Един от добрите примери са школите по български народни танци. Свидетели сме на това, как техния брой расте в геометрична прогресия. 
     А защо е така? Много хора твърдят, че това е модерно, но според нас това не е верният отговор. Ние, като организатори и преподаватели твърдим, че това е един от най-естествените начини да се определим и запазим (осъзнато или не) като българи. 
     Всеки един българин носи дълбоко в себе си музиката, песента и танца на дедите си, а всички ние (преподаватели, хореографи, ръководители) сме само катализатора, инструментариума, алгоритъма, който подпомага отключването на този грандиозен генетически потенциал. 
Всеки един от участниците в семинара ще може да се запознае с музикалната лексика на различните фолклорни области и подобласти в България, както и да разучи по няколко характерни песни. Нагледно ще му бъде показано и демонстрирано от лекторите и специалните гости на семинара - професионални певци и инструменталисти.  

     Цели:   

     Запазване и популяризиране  на песенно-музикалното творчество на българина от началото на XX век до наши дни. 

     Реализация:

     Пълния курс на обучение ще се проведе в 6 (шест) модула за една календарна година с двудневни занимания (събота и неделя). Всеки участник може да посети пълния курс или да си избере отделен модул, който му харесва. 

     План:

     Поетапно запознаване с фолклорните области и техните подобласти, погледнати през призмата на българската народна музика и песен: 

 

1.Шоплук

2.Пирин

3.Тракия

4.Родопи

5.Северна България

6.Добруджа 

 

     Първа тема - Родопска фолклорна област:

     История, нрав и характер на родопчанина. Примери за изпълнители – певци, инструменталисти, инструментариум, характерни размери. Разучаване на 2 или 3 характерни песни. Нагледно показно на инструменти – каба гайда.

 

     Преподаватели на семинара: Димитър и Ева Христови 

 

     Организатори: Клуб по български народни танци „Чанове” 

 

     Място на провеждане: Град София, ж.к. Захарна фабрика, ЧСОУ „Лотос”

     Дата: 9 и 10 април 2011година

     Начален час: 10:00 часа.

     Продължителност: 4 часа на ден! 

 

     Цена: 35 лева 

 

Забележка: Необходимо е предварително записване! 

 

За повече информация и записване:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

тел:0887 694 058